Mi micsoda a bőrünkön? Naevus spilus.

Naevus spilus 1

A naevus spilus (ejtsd: névusz szpílusz) Jellegzetes festékes anyajegy, jellegzetes klinikai megjelenéssel. Neve a görög „spilos” (folt) szóból ered.

Gyakoriság: a fehér bőrű felnőtt lakosság 2-3%-át érinti.

Klinikai kép. Általában több centiméter nagyságú, világosbarna folt, amelyen belül számos 2-3 mm átmérőjű sötétbarna vagy feketés színű apró göböcske vagy lapos csomócska helyezkedik el, pettyezett jelleget kölcsönözve az elváltozásnak. Nem fertőz!

Szövettan:  a festéktermelő sejtek (melanocyták) nagyobb számban fordulnak elő, a sejtek melanintartalma magas, emellett a pettyezett területeken junctiós vagy compound szerkezetű naevusra jellemző kép látható.

Diagnózis és elkülönítő kórisme: A diagnózis felállítása a klinikai kép alapján általában egyszerű. Leggyakrabban kávéfolt (café-au-lait) maculától, a nagy kiterjedésű, foltszerű, szőrszálakat nem tartalmazó veleszületett naevustól és a Becker-naevustól kell elkülöníteni.

Kezelés. A naevus spilusra vonatkozóan nincs egységesen alkalmazott kezelési javaslat. Általánosan elfogadott, hogy az adott beteg egyéni melanoma kockázatának, a naevus spilus megjelenési idejének és klinikai képének figyelembevételével kell dönteni annak esetleges eltávolításáról, de a rendszeres ellenőrző vizsgálat mindenképpen szükséges.

Naevus spilus 2

A fenti írásban előforduló információk forrása: Bőrgyógyászat és Venerológia (Kárpáti, Remenyik, Kemény)

Fotók: Mátrahegyi Rita

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!