BŐRPATOLÓGIA

Az oldalon szép eseteket, típusos kórképeket, érdekességeket osztok meg a bőrpatológia tárgyköréből. Hasznos időtöltést kívánok hozzá!


Molluscum contagiosum

Molluscum

Poxvírusfertőzés következményeként, rendszerint gyermekeknél vagy immundeficiens állapotú felnőtteknél fordul elő. Az érintett bőrön nagy számban, 2-10 mm átmérőjű, behúzódott közepű, fehér, kásaszerű masszával kitöltött papulák láthatók.

KLINIKAI TÜNETEK: Átlagos lappangási ideje 14-50 nap, de hónapokig is lappanghat. Ezt követően elszórtan vagy csoportosan 2-10 mm átmérőjű, sima, fényes felszínű papulák jelennek meg, közepükön tűszúrásszerű behúzódással. A fertőzés enyhe viszketéstől eltekintve panaszt nem okoz. Leggyakrabban törzsön, végtagokon fordul elő.

SZÖVETTANI KÉP: Acanthosis és papillomatosis, amely dyskeratoticus, degenerált hámsejtekből álló, vékony kötőszöveti csíkokkal septált masszát vesz körül. A keratinocytákban nagy citoplazmazárványok (molluscum testek v. Henderson-Patterson-féle testek) láthatók, melyekben víruspartikulumok vannak.


Nikolszkij


Tattoo sarcoidosis

sarcoidosisA bőr-tetoválásban – arra hajlamos egyénekben – bizonyos idő elteltével apró, tömött tapintatú csomók jelenhetnek meg. Ez az egyik első jele lehet az ún. sarcoidosis (ejtsd: szarkoidózis) nevű betegségnek. Szövettani képére jellemző az el nem sajtosodó granulomák, pigmenttartalmú makrofágok és természetesen az exogén pigmentszemcsék (tetoválófesték) extracellularis jelenléte. Ha a bőrből a patológus a tattoo-sarcoidosis diagnózist felállítja, a beteg részletes kivizsgálása mindenképpen indokolt, egyéb szervi érintettség (sarcoidosis) irányában.


Demodex folliculorum

demo

A Demodex folliculorum az emberi szőrtüsző-faggyúmirigy egységben élő rezidens flóra része, a magas faggyútermelésű testtájakon találhatók meg legnagyobb számban, így a mellkason, a hát felső részén, az arc és a homlok területén, gyakran tünetmentesen. Idősebb életkorban előfordulhat, hogy az atkák extrém nagy számban vannak jelen, amely aztán pustulosus vagy granulomatosus gyulladás, kifejezett viszketés formájában manifesztálódik. Lehetséges, hogy a rosacea és a perioralis dermatitis kiváltásában is szerepet játszanak.
(A bal oldali képen az atka keresztmetszetei láthatók a szőrtüszőben, a jobb oldali képen az atka hosszmetszetben tanulmányozható. Utóbbiban a sémás rajz is segít. A jobb oldali képen elnézést kérek a kicsit homályos szőrtüszőért, de az állatkát állítottam a mikroszkópban élesre.)


Tzanck


Vörös tetoválófesték a bőrben

tattooA beteg nem kis pénzt költött a tetoválás elkészítésére, most pedig majdnem ugyanannyit az eltávolítására… Jól (és előre) gondolja meg mindenki, mit vitet be a bőrébe!


Lentigo simplex [Lens, lentis (lat. = lencse)]

A leggyakoribb festékes anyajegyféle. Jóindulatú.

KLINIKAILAG jól körülírt, éles szélű, halványbarna vagy barnásfekete folt.
DERMATOSZKÓPOS KÉPE egyenletes vonalakból felépülő, szabályos, lépesmézre emléketető pigmentháló és a halványbarna alappigmentáció.
SZÖVETTANILAG megnyúlt hámpapillák jellemzik, a basalis sejtsorban magas melanintartalmú keratinocyták és szám feletti, típusos melanocyta látható, de utóbbiak soha nem alkotnak fészkeket!

lentigo simplex


Pityriasis versicolor

pit

PITYRIASIS VERSICOLOR (ejtsd: pitíriázis verzikolor)
Gyakori, banális bőrbetegség, rendszerint csak kozmetikai jelentősége van. A bőr felszínén halványbarna elszíneződést okozó gombatelepek képződnek, amelyek nem hatolnak a hámba. Nem valódi fertőzés, mert a bőr saját ún. rezidens mikroflórája aktiválódik.
Kórokozója a Malassezia furfur.
Fiatal férfiakon gyakoribb. Hajlamosító tényezők: fülledt, meleg klíma, sport.
KLINIKAI TÜNETEK: Elsősorban a törzs felső részén, a mellkason V alakban és a nyakon halvány vagy sötétbarna, barnásvörös, néha halványvörös, kerek vagy ovális, finoman hámló foltok.
Kezelés hatására a pityriasis versicolor barna gombatelepei eltűnnek, és ekkor a környező (napbarnult) bőrön fehér, depigmentált foltok maradnak vissza: az ún. pityriasis versicolor alba (innen származik a kórkép neve is: színváltó hámlás) képe alakul ki.
A recidíva valószínűsége nagy, de a hajlamosító tényezők kiiktatásával és intermittálóan alkalmazott antimikotikus szerekkel csökkenthető vagy megelőzhető.


Abrikoszov


Seal bőrbetegsége

SEAL (Henry Olusegun Adeola Samuel) – DISCOID LUPUS ERYTHEMATOSUS (DLE)

Autoimmun kötőszöveti betegség. A DLE-ben szenvedő betegek 5%-ában szisztémás tünetek alakulnak ki. A betegség rendszerint 20 és 40 éves kor között kezdődik.
KLINIKAI TÜNETEK. Élesen körülhatárolt, erythemás, néhány cm-es, szélén lassan terjedő kerek, ovális plakkok erősen tapadó follicularis hámlással. A plakkokban atrophia, hegesedés, számos értágulat alakul ki széli hámlással és hyperaemiával, gyakran hyper- vagy hipopigmentációval gyógyul. Jellegzetes lokalizáció az arc, itt az orcák, az orr, a homlok, a szemöldök területe, valamint a fülek és a hajas fejbőr.
LEFOLYÁS, PROGNÓZIS. Krónikus lefolyású, éveken keresztül tartó, időnként spontán javulásokkal tarkított, de rendszerint kezelés nélkül gyógyulást nem mutató kórkép. A hosszan fennálló hegesedő tünetek területén laphámrák alakulhat ki.
TERÁPIA. Fontos felhívni a beteg figyelmét a következetes fényvédelemre és a napfény kerülésére. Lokális szteroidok alkalmazása igen hatásos, ebben az esetben adhatunk erős hatású szteroidot az arcra.
SZÖVETTAN. Hyperkeratosis. Follicularis keratosis. A hám basalis sejtrétegében vacuolás degeneratio. Interface dermatitis. Apoptoticus keratinocyták. A basalis membrán megvastagodása. A felszínes és a mélyebb erek körül, valamint a folliculusok körül masszív lympho- histiocytás beszűrődés. Dermalis mucin-felszaporodás.

Seal


Chondrodermatitis nodularis helicis

A fülkagyló széli részén előforduló, körülírt, 2-10 mm-es, vaskos szaruréteggel fedett vagy centrálisan kifekélyesedett, igen fájdalmas csomó. Jóindulatú, degeneratív elváltozás.
Általában középkorú vagy idős férfiakat érint. Pontos mechanizmusa nem ismert, de kialakulásában valószínűleg a hosszú, folyamatos fizikai traumának (nyomás, hideg, napfény) lehet szerepe. Napfénykárosodott bőrű egyénen gyakoribb.
Daganatoktól (basalioma, solaris keratosis, laphámrák) kell elkülöníteni, ezért biopszia végzése javasolt.
SZÖVETTANI JELLEMZŐI:
Centrálisan ulcerált, a környező hám acanthoticus, hyper- és parakeratoticus. A dermisben granulációs szövet látható chronicus lobsejtes beszűrődéssel, a porcszövet degeneratio-jával, fibrinoid necrosis jeleivel.

Forrás: BŐRGYÓGYÁSZAT ÉS VENEROLÓGIA (Kárpáti, Kemény, Remenyik)

chondro


Basalioma és a laphámrák az arcon

Szöuli plasztikai sebészek, érdekes cikkükben a számítógép segítségével modellezték a basalioma és a laphámrák, az arc különböző esztétikai egységeiben való előfordulását. Ez alapján úgy tűnik, hogy a basalioma “uralja” az orrot.

arc


Syringoma

KLINIKAI JELLEMZŐI: Jóindulatú. Csaknem mindig fiatal nők szeme alatt keletkező, multiplex, bőrszínű, néhány mm átmérőjű papulák. Megjelenhet eruptivan is, több száz papula ilyenkor elsősorban az arcon, a mellkason, a vulva körül mutatkozik, ill. bárhol, ahol eccrin mirigyek előfordulnak.

SZÖVETTANI JELLEMZŐI: A syringoma dermalis tumor, a denz stromában multiplex kis ductusok vannak, melyeket általában kétrétegű köbhám bélel. A ductusok jellegzetesen könnycsepp vagy ebihal formájúak, néha tágak és eosinophil anyagot tartalmaznak.

syr


Segélykiáltás :-(

sos


Mihail Szergejevics Gorbacsov bőrelváltozása

NAEVUS FLAMMEUS = tűzfolt, = port-wine-stain
KLINIKAI JELLEMZŐI: Kapilláris fejlődési rendellenesség. Tarkótájon, homlokon, arcon, de bármely testrészen látható már születéskor, vagy az első élethónapokban kialakuló szabálytalan alakú, éles szélű folt. Arcon az V/2, V/3 agyideg ellátási területén rendszerint nem, az V/1-nek megfelelően viszont társulhat neurológiai és érfejlődési eltérés. A kor előrehaladtával nem javul. Idős korban szekunder haemangioma alakulhat ki rajta.
SZÖVETTANI JELLEMZŐI: nagy számú, változó tágasságú és alakú, a vér alakos elemeivel kitöltött kapillárisok szabályos endothel-béléssel.

gorb


Idegentest-granuloma

Varázslatos jelenség, amikor egy idegen anyagot az emberi szervezet védelmi rendszerének tagjai körülvesznek és megpróbálnak elpusztítani.

gran


Epithelioma calcificans Malherbe (= Pilomatrixoma)

A pilomatrixoma a szőrtüsző mátrixsejtjeinek jóindulatú tumora. Elsősorban gyermekkorban, de felnőttkorban is, az arcon, szemöldök körül, halántékon, vállon, karon fordul elő, szoliter, cutan-subcutan, kemény, elmeszesedő csomó formájában jelentkezik.

Szövettani jellemzői: basaloid tumorsejtek, átmeneti sejtek, árnyéksejtek (= trichilemmalis elszarusodást mutató hámsejtek). A szaruanyagban dystrophiás meszesedés, sőt csontképződés is előfordulhat, körülötte számos óriássejtet tartalmazó idegentest-reakció figyelhető meg.

malh


Compound naevus pigmentosus, ballonsejtes komponenssel

ballon


Szőrszál, a bőrből kilépve (normál szerkezet)

haj


A melanoma tumorvastagsága

A rendkívül rosszindulatú, festékes bőrdaganat, a melanoma várható kimenetelét nem az elváltozás átmérője határozza meg, hanem a tumor vastagsága, vagyis hogy milyen mélyre hatol a daganat a bőrbe.
Az alábbi felvétel a szövettani feldolgozás során készült a szövettani laboratóriumban. A képen egy nodularis melanoma kettévágás utáni keresztmetszete látható, a nyíl pedig a tumor vastagságát mutatja. Utóbbit a daganat szövettani feldolgozását követően, a mikroszkópban, a tárgylemezen mérjük le, század milliméter pontossággal ( = Breslow-féle tumorvastagság). Ez az érték milliméterben mérhető és minél nagyobb, annál kedvezőtlenebb a betegség kimenetele.
Jelen esetben a daganattal az idős férfi igen későn fordult orvoshoz, a tumor vastagsága 14,23 mm, a daganatsejtek a zsírszövetbe léptek. A diagnózis felállításakor már daganatos áttétet találtunk a lágyékhajlat nyirokcsomóiban és pár hónap leforgása alatt a tüdőben és a májban is áttét jelentkezett. Mindezt egy 14 mm-es daganat okozta!
Nagyon fontos, hogy bőrüket rendszeresen ellenőrizzék vagy ellenőriztessék és időben szakemberhez forduljanak, mert az életük múlhat rajta!

mmBr


Társbérlet

A szőrtüszők belsejében, gyakran az arc területén, nem ritkán szőrtüszőatkák (Demodex folliculorum) élnek, melyek szabad szemmel nem láthatók, sokszor véletlenül kerülnek felismerésre, mert klinikai tünetet nem mindig okoznak. Az is véletlen, hogy éppen a melanoma területén lévő szőrtüszőben él. Ez egy ilyen eset.

Demo+LMM


Laphámrák a kézujjon

A páciens egyik kézujjának végén, a köröm mellett évek óta “nem gyógyuló sebet” észlelt, a köröm egy részét “a seb megette”, szakemberhez későn fordult. Biopsziás mintavételt követően a körömpercet és a középső ujjpercet a sebész kolléga eltávolította.
Több hetes decalcinálás után sagittalis irányú metszéslapok készültek, így mikroszkóp alatt teljes ujj-keresztmetszetet vizsgáltunk. A mélyen invazív, jól differenciált laphámrák a körömperc csontjának állományát is mélyen beszűrte.
A “nem gyógyuló seb” a különféle kenőcsök, krémek hatására, és “magától” soha nem gyógyul meg, emiatt korán szakemberhez kell fordulni!Laphámrák a kézujjon


A melanoma kegyetlenül szép “gyöngysora” a mikroszkópban. :-(

gyöngysor


Keratosis solaris

keratosis solaris


Szépséges vírusjelek…

vírusjelek


Amikor az anyajegy “megmozdul”

és a felszínén malignus melanoma alakul ki (ABCD-szabály!). A szövettani felvételen az egyik oldalon békés anyajegy látható, majd a közepe felé haladva a hámban rosszindulatú daganat, melanoma alakul ki.
Korai diagnózis + korai eltávolítás = remény a teljes gyógyulásra!megmozdul


Unokatesók… 😀

avagy Demodex folliculorum a szőrtüsző lumenében, Demodex brevis a faggyúmirigyben. Gyakori melléklelet a mikroszkópban. 😉

unokatesók


Kettő az egyben! :-)

Intradermalis naevus állományában molluscum contagiosum (45 éves nő, “gluteuson keskeny alapon függő, bőrszínű papula”).

kettő az egyben


Atypusos laphámsejtek infiltrálnak az izomrostok között

Alacsonyan diff. laphám cc., 78 éves nő, homlok bőre.

laphám cc. izmok között


A melanoma szeszélye

… ugyanabban a daganatban háromféle sejttípus is előfordul. Naevoid és epitheloid jellegű, valamint ballonsejtes komponens egyetlen melanomában, egyetlen látótérben. Félelmetes, és egyben igen szomorú kép.

a melanoma szeszélye


Meggondolta magát… 😉

A 61 éves férfi jobb alkarján elmondása szerint “évek óta” meglévő, kékes elváltozás. A klinikai és a dermatoszkópos kép alapján klinikus kollégáimban a kék naevus gyanúja merült fel és a képlet sebészi eltávolításra került. Hozzám került az anyag és meglepetésemre mikroszkópos vizsgálattal semmiféle anyajegyet nem találtam, hanem nagy mennyiségű, fekete exogén (kívülről származó) pigmentet és körülötte idegentest-reakciót, gyönyörű asteroid-testekkel. A dolog nem hagyott nyugodni, tárcsáztam a klinikus kolléganőt, aki kérdésemre elmondta, hogy tetoválást nem látott a képlet környékén és az egész karján sem. Nem maradt más hátra, tárcsáztam a pácienst, mert a végére akartam járni. :-) Nagyon kedvesen fogadta érdeklődő kérdéseimet, de ő is megerősítette, amit már addig is tudtam, hogy nincs tetoválása.
– És fiatalabb korában nem érte semmiféle sérülés azon a területen? Hallgat.
– Most hogy így kérdezi, a haverokkal tinédzser koromban tetoválást akartunk magunknak csinálni, de az első szúrás után meggondoltam magam… :-) Bingo.
Nagyon örültem az információnak, mert így lett kerek a történet, én pedig elégedett…

tetoválás


Tar férfiaknak különösen fontos a fejbőr fényvédelme!

Nagyon fontos, hogy a tar férfiak különösen odafigyeljenek a fejbőr fényvédelmére (kalap, sapka viselése!). Idős korban, tar férfiakon viszonylag sokszor fordul elő a laphámrák a fejbőrön, mely elsősorban az addig elszenvedett UV-terheléssel hozható összefüggésbe. Patológiai szempontból az is figyelemre méltó, hogy fejbőri laphámrák esetében nem ritka a daganat idegek mentén való (= perineuralis) terjedése.

A szövettani képen a barna nyíl a perifériás ideget, a sárga a daganatsejteket jelöli.

Vigyázzanak a bőrükre!

perineuralis


Pyogen granuloma

36 éves nő esete, elmondása szerint sérülés, trauma nem érte, “derült égből”, gyorsan nőtt ajkára a vörös, vérzékeny képlet. A szövettani diagnózis szerencsére megegyezett a klinikai diagnózissal. Ártalmatlan, jóindulatú, ún. pyogen granuloma-ról van szó (kedves patológus kollégáim jól tudják, hogy ez se nem pyogen, se nem granuloma, így én jobban is szeretem a “leánykori” nevét 😀 : lobularis capillaris haemangioma). A műtét után, azóta már szépen gyógyul. :-)

pyogen