Demodicosis

A Demodex atka a pókszabásúak (Arachnida) osztályában a bársonyatka alakúak (Trombidiformes) rendje egyik családjának tagja. A család egyetlen neme a szőrtüszőatka (Demodex), emberen a Demodex folliculorum és a Demodex brevis élősködik.

A demodicosis (ejtsd: demodikózis) vagy Demodex-folliculitis (ejtsd: demodex follikulítisz) a faggyúmirigyekben gazdag bőrfelszíneken, elsősorban az arcon (homlok, orca, orr környéke, szempillák) jelentkezik, de a dekoltázson, vállakon, külső hallójáratban is előfordul. A tágult szőrtüszőkben a 0,3-0,4 mm hosszú szőrtüszőatka (Demodex folliculorum) telepedik meg, és idült, papulosus, papulo-pustulosus gyulladást okoz. Ha a gyulladt szőrtüsző fala megreped, körülötte idegentest-reakció alakul ki.

A Demodex brevis atkák 0,15–0,2 mm nagyságúak, a kis szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyekben élnek, az atkák a mirigysejtekből, faggyúval táplálkoznak.

A Demodex atka szabad szemmel nem látható, de mikroszkóp alatt a szerkezete jól megfigyelhető. Az atkának nyolc lába van és 8-16 mm/óra sebességgel mozog. A mozgást főleg éjszaka végzi, az erős fény miatt nappal az atka visszahúzódik a szőrtüszőbe.

Demodex folliculorum
Demodex folliculorum

Klinikai kép. Nagyobb gyermekekben és felnőttekben (5 éves kor alatt ritka), de leggyakrabban időseken és immunhiányos állapotokban (pl. HIV-fertőzés, immunszuppresszió) az arcon, homlokon, stb. elszórtan gyulladt, hámló, szőrtüszőhöz köthető papulák és gennyhólyagok, ritkán gyulladt, beolvadó kis csomók láthatók. Az orr, homlok, nasolabialis redő (= orr-ajak ránc, nevetőránc), áll lehet tünetes, néha csak egy oldalon. Elhúzódó lefolyású.

Szerepe van a rosacea és a perioralis dermatitis kialakulásában és fenntartásában.

Blepharitis (= Szemhéjszéli gyulladás)
Demodex folliculorum okozta blepharitis (= szemhéjszéli gyulladás)
Súlyos, Demodex okozta rosacea
Súlyos, Demodex okozta rosacea

Diagnózis. Az atka celluxszal a bőrfelszínről vett mintában, a szőrtüsző lenyomatában natív és metilénkék festékkel is jól látható mikroszkóp alatt.

Szövettani vizsgálattal a szőrtüsző infundibulumában nagy számú szőrtüsző atka látható, valamint follicularis hyperkeratosis és a szőrtüsző körül lichenoid jellegű, lymphocytás beszűrődés figyelhető meg.

demo

Kezelés. Külsőleg: benzil-benzoát-oldat, permetrin, kén, crotamiton, szelén-szulfid, metronidazol, szalicilsav, ivermectin. Súlyos esetekben, például HIV-fertőzötteknél, orális ivermectin ajánlható.

(A) Arcpír, számos papula és gennyhólyag egy 66 éves férfi arcán és homlokán. (B) Jelentős javulás az orális ivermectinnel történő kezelés után.
(A) Arcpír, számos papula és gennyhólyag egy 66 éves férfi arcán és homlokán. (B) Jelentős javulás az orális ivermectinnel történő kezelés után.

 Az alábbi intézkedések fontosak lehetnek:

  • Minden nap enyhe sampon használata a hajra és a szempillákra

  • Az arc tisztítása naponta kétszer, nem szappanos tisztítószerrel

  • Az olaj alapú tisztítószerek és a zsíros smink kerülése!

  • Periodikus hámlasztás az elhalt bőrsejtek eltávolításához

Felhasznált irodalom:

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!