Vitiligo, avagy mit kell tudnunk a kórképről a Vitiligo világnapján?

Június 25-én tartják világszerte a Vitiligo napját.

A vitiligo a leggyakoribb primer hipopigmentáció, mely az érintett bőrterületen a festék (melanin-) tartalom fokozatos eltűnésével járó, szerzett megbetegedés. Mindkét nemben gyakori, előfordulása kb. 1%. NEM FERTŐZŐ!

Oka, háttere. Nem tisztázott. Több tényező együttes hatására alakulhat ki, melyek közül meghatározó az autoimmun eredet. Gyakran társul egyéb autoimmun kórképekkel, mint a foltos hajhullás, cukorbetegség, autoimmun pajzsmirigybetegség. Poligénes öröklésű kórkép, a genetikai prediszpozíciót jól mutatja a magas családi halmozódás (15-30%).

Klinikai tünetek. A krétafehér színű, változatos alakú és méretű foltok, amelyek előszeretettel keletkeznek a nyomásnak kitett bőrfelszíneken, rendszerint szimmetrikusak. A lokalizált vitiligo 2%-nál kisebb, a generalizált vitiligo 2-80%-os, az univerzális vitiligo több mint 80%-os testfelületre terjed ki.

  • a lokalizált formában csak néhány folt látható, de idesorolható a gyermekkorban gyakori szegmentális vagy dermatomalis vitiligo is

  • generalizált vitiligóban a bőrtünetek szimmetrikusan helyezkednek el

  • acrofacialis formában az arc (periocularis, perioralis) és a végtagok acralis része (kézfej, lábfej, ujjak)

  • vulgaris formában a törzs, végtagok (térd, könyök) és az axilla érintett

A klinikai gyakorlatban leggyakrabban az utóbbi két forma keveredésével találkozunk. Bármely életkorban jelentkezhet. A stabil tünetek időszaka rapid progresszióval és spontán repigmentációval váltakozhat. Fizikai trauma, napégés, vitiligot provokálhat (Köbner–hatás). A megbetegedés pszichés hatása jelentős.

Diagnózis. A klinikai kép és az anamnézis alapján felállítható. A fehér foltok határai jól vizsgálhatók Wood-fényben. Részletes kivizsgálást a szakirodalom nem javasol. Társuló betegségek kizárására laboratóriumi tesztek javasoltak.

Szövettani vizsgálat a melanint termelő melanocyták és a melanin pigment hiányát igazolja, elvétve található egy-egy degeneratív melanocyta. Friss tünetek körül mérsékelt fokú, gyulladásos sejtes beszűrődés látható.

Elkülönítő kórisme. Elkülönítendő a kémiai leukoderma, a pityriasis alba faciei, a sclerosis tuberosa, naevus anaemicus és a postinflammatoricus hipopigmentációk.

Kezelés. A vitiligónak tökéletes esztétikai eredményt adó kezelése nem ismert, és gyakori a recidíva. A terápia általában több hónapot vesz igénybe, változó kozmetikai eredménnyel jár, és a beteg részéről hosszan tartó együttműködést igényel. A kezelést meghatározó legfőbb tényezők a bőrtünetek kiterjedése és a bőrtípus. 20%-nál kisebb bőrfelületre közepes erősségű szteroidtertalmú externa adható, vagy a vitiligo területére célzott fénykezelés (308 nm xenon-klorid lézer, keskeny spektrumú UVB), vagy a kettő kombinációja. Ritkábban alkalmazzuk a bőrre felvitt psoralen és UVA (lokális PUVA) kombinációját. A D-vitamin-tartalmú és az immunmoduláns (tacrolimus) helyi készítmények használatáról a vélemények megoszlanak. Generalizált vitiligo esetén több hónapon keresztül hetente több alkalommal fotokemo- vagy fototerápia javasolható. Legelterjedtebb a keskeny spektrumú UVB (311-313 nm), mely a PUVA-kezelésnél jobb eredménnyel és kevesebb mellékhatással jár. Sebészi megoldás hosszú ideje változatlan, limitált kiterjedésű vitiligóban javasolt.

Megoldás lehet a vitiligo tetoválással történő “kezelése”. Univerzális vitiligóban megkísérelhető a megmaradt eredeti bőrpigment eltávolítása fehérítő externákkal vagy lézerrel. A fényvédelem kiemelt fontosságú.

tattoo in vitiligo
Forrás: https://medikoe.com
Scott Jorgensen
Scott Jorgensen ökölvívó tetoválásokkal korrigálta vitiligo-s tüneteit (Forrás: fightland.vice.com, MMA Junkie)

Ha Önnek vannak vitiligo-s tünetei, itt tájékozódhat bővebben: Vitiligo-Hungary Facebook oldala és honlapja.

Két nagyszerű cikk a kórképről és Széles Adrienn modellről:

  • “Az osztálytársaim azt játszották, hogy minden, amihez hozzáérek, rohadni kezd”.  Széles Adrienn megszokta már, hogy akárhová megy, megbámulják. Nemcsak azért, mert szép, karcsú, harmincéves nő – hanem mert furcsa, fehér foltok vannak a bőrén. “Kisboci” – becézgette az anyukája. “Leprás” – csúfolták az osztálytársai. “Vitiligó” – mondják az orvosok. “Én így vagyok szép” – mondja büszkén ő. Az írás további része itt: Nők Lapja Café cikke

Széles Adrienn
Széles Adrienn Fotók: @bencebarsony
Elle
Széles Adrienn az ELLE Magazin címlapján (Forrás: http://kulter.hu)
  • “A foltos pigmenthiány Magyarországon százezernél is több embert érint, köztük sok gyereket. A bőr ilyenkor foltokban elveszíti eredeti színét, ezeken a területeken a bőr fehér lesz, és teljesen pigmentmentes marad.” Egy remek, elgondolkodtató és tanulságos cikk a wmn.hu weblapjáról: Élet egy nagyon feltűnő bőrbetegséggel

vitiligo, boy, dog
:-) (Forrás: www.today.com)
vitiligo_plakat, derma.hu
Forrás: derma.hu

Felhasznált irodalom, képek forrásai:

  • Bőrgyógyászat és Venerológia (Kárpáti, Remenyik, Kemény)
  • medikoe.com
  • www.today.com
  • kulter.hu
  • derma.hu
  • fightland.vice.com
  • mmajunkie.com

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!