Mi micsoda a bőrünkön? Keratosis seborrhoica.

A keratosis seborrhoica (ejtsd: keratózis szeborroika) az egyik leggyakoribb, korral járó, jóindulatú, hám eredetű elváltozás. Időskori szemölcsnek is nevezik. Nem daganat, nem anyajegy és nem fertőz.

A faggyúmirigyekhez nincs köze, nevét zsíros, viaszos fénye miatt kapta. Színe sárgásbarna, sötétbarna, barnás fekete is lehet.

Elsősorban az arcon és a törzsön fordulnak elő, de bárhol megjelenhet a testfelszínen, még a hajas fejbőrön is. Családi halmozódás megfigyelhető és a hajlam öröklődhet. 50 éves kor felett gyakoribb, de esetenként megfigyelhető már huszonéves korban is.

Keratosis seborrhoica 11

 

Keratosis seborrhoica 10

Keratosis seborrhoica 17
Többszörös (= multiplex) keratosis seborrhoica a háton
Keratosis seborrhoica 21
Többszörös (= multiplex) keratosis seborrhoica a mellkas bőrén
Keratosis seborrhoica 01
Többszörös (= multiplex) keratosis seborrhoica az arcon

Kezdetben lapos, bőrszínű, jól körülírt, alig beszűrt papulák vagy plakkok, majd szemölcsös felszínűvé és sötétebbé válnak. Felszíne könnyen ledörzsölődik, leválik, ezért gyulladásra hajlamos, irritálódhat. Az irritált seborrhoeás keratosis klinikai képe melanomához való hasonlósága miatt kelthet riadalmat.

Sötét bőrű egyének orcáján vagy nyakán megjelenhet néhány mm átmérőjű, sötéten pigmentált papulák formájában (dermatosis papulosa nigra). Ilyen elváltozás látható pl. Morgan Freeman, amerikai színész arcán.

dermatosis papulosa nigra
Morgan Freeman: Dermatosis papulosa nigra

Hirtelen bekövetkező, többszörös megjelenését belszervi malignus betegség jeleként értékelik (Leser−Trélat-jel).

LT
Leser−Trélat-jel (a kép forrása: www.dermaamin.com)

Panaszt nem okoz, nem válik rosszindulatúvá, megjelenése kozmetikailag lehet zavaró. Ilyenkor szövettani vizsgálattal egybekötve eltávolítható pl.

  • kimetszéssel

  • Volkmann-kanállal

  • elektrokauterrrel

  • fagyasztással

Jellegzetes a szöveti – és a dermatoszkópos képe:

KS1

KS DS
Dermatoszkóp: pszeudoszaruciszták és pszeudofollicularis nyílások

A végtagok dorsalis felszínén, főleg distalisan megjelenő, fehér, érdes felszínű, multiplex, lapos, monomorf, 1-2 mm-es papulákból kialakuló, ún. stukkó keratosis is a keratosis seborrhoica variánsa.

Keratosis, stucco 02
Stucco keratosis

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!