Kokárda a bőrgyógyászatban

A bőrgyógyászaban számos kórkép klinikai tünete mutat kokárda, vagy kokárdára emlékeztető alakzatot, az angolszász irodalomban ezeket target- ill. targetoid lézióknak nevezik; a target (angol) jelentése céltábla.

 • Az erythema multiforme nevű kórkép enyhe formájában (erythema multiforme minor) jellegzetes vörös, kokárdaszerű papulák-plakkok alakulnak ki a bőrön, típusosan érintve a talpak és tenyerek területét. Az erythema multiforme jellegzetes kokárda tüneteiben a hámsejtek pusztulása mellett kifejezett lymphocytás érgyulladás látszik. A bőrön livid-vörös, írisz-, kokárdarajzolatot mutató papulák testszerte, szimmetrikusan láthatók, jellegzetesen a tenyereken és talpakon is, nyálkahártyatünet nincs. Visszatérő formája herpes szimplex infekciót kísérhet. A gyógyszer-túlérzékenység ebben a formában ritkább, inkább fertőzéseket kísérő tünet. Viszketés előfordul.

A_CT0DMD_C0115508_erythema-multiforme_A
Erythema multiforme
Erythema-Multiforme
Erythema multiforme
CASPD_erythema_multiforme_minor_
Erythema multiforme
 • az ún. targetoid naevusban, melyet “kokárda naevus-nak” is neveznek, az egyenetlen pigmenteloszlás miatt céltáblára emlékeztető klinikai képet látunk

CocN1_400_284_70
“Kokárda anyajegy”
dsk60004f3
“Kokárda anyajegy”
 • kokárdára emlékeztető klinikai képet lehet látni csalánkiütés (= urticaria) esetén is

1292-3130-image-1505960891
Csalánkiütés
hives-landing
Csalánkiütés
 • kokárda-szerű elváltozással járhat a gyógyszer okozta, fix gyógyszerexanthema nevű kórkép is, mely az ún. adverz gyógyszerreakciók csoportjába tartozik. Az első gyógyszer-bevételt követően 1-2 héttel, ismételt gyógyszer-bevételt követően 24 óra múlva jelentkeznek a bőrtünetek: körülírt, kerek, livid-vörös, vizenyős plakk vagy plakkok, néha szürkés-lividvörös árnyalatban. A foltok-plakkok szürkésbarna pigmentációval gyógyulnak. Az ismételt gyógyszerbevétel ugyanazon foltban okoz vörhenyes reakciót, ami a szürkésbarna pigment háttérrel összemosódva a tünetek jellegzetes ibolyaszín árnyalatát adja. Bárhol kialakulhat, nem ritka az ajkakon, az arc, kéz, láb és a nemi szervek területén.

IndianJDrugsDermatol_2016_2_2_124_196229_f1
Fix gyógyszerexanthema
nejmicm1013871_f1
Fix gyógyszerexanthema
 • az erythema annulare centrifugum nevű kórkép is kokárda-szerű klinikai képpel járhat. A far régiójában, a felkarokon és a combokon, többnyire szimmetrikusan jelentkezik a bizarr rajzolatot mutató erythema, amely centrifugális irányban karéjosan tovább kúszik, a közepén pedig gyógyul. Bakteriális vagy gombás góc okozhatja, de sokszor tumorhoz társul.

CASPD_erythema_annulare_centrifugum
Erythema annulare centrifugum
eac_1_high
Erythema annulare centrifugum
eac_2_high
Erythema annulare centrifugum
 • az autoimmun hólyagos kórképek közöl esetenként kokárda-rajzolatot mutat a bullosus pemphigoid nevű kórkép. A bullosus pemphigoid (BP) a leggyakoribb autoimmun hólyagos megbetegedés, mely bármely életkorban előfordulhat, elsősorban az idősebb korosztályt érinti, a betegség kezdetekor az átlagéletkor 70 körüli. Férfiakban valamivel gyakoribb. A kiterjedt, feszes, hám alatti hólyagképződést viszketés és a vérben az eosinophil granulocyták megemelkedése kíséri. Nyálkahártyatünete általában nincs.

bullous-pemphigoid-6659.png
Bullosus pemphigoid
Képkivágás
Bullosus pemphigoid
 • A pemphigoid gestationis a terhesség 2. és 3. trimeszterében, elvétve a szülést követően kialakuló bullosus pemphigoid. Egy-egy esetben megfigyelték choriocarcinomával és mola hydatidosával való együttes megjelenését. Ritka, gyakoriságát 1 : 50 000-re terhességre becsülik. A bullosus pemphigoidhoz hasonlók, de gyakoribbak a multiforme-szerű, csalánszerű tünetek, és a viszketés sokkal kínzóbb. Az első, gyakran csalánszerű plakkok rendszerint a hason jelentkeznek, majd a végtagokon szóródnak. A köldök környéke jellegzetesen tünetes. Nagy, feszes, sokszor bevérzett hólyagok ritkák, herpetiform hólyagocsák gyakoribbak. Az esetek egy részében fájdalmas tenyéri és talpi hólyagképződés is kialakul. Nyálkahártyatünet nem kíséri.

targetoid-13
Pemphigoid gestationis
 • az érgyulladások (vasculitis) csoportjába tartozó kórképek klinikai megjelenése szintén utánozhat kokárda-rajzolatot. Az urticaria vasculitis főként középkorú nők betegsége, testszerte különböző nagyságú csalánkiütések (urticák) jelentkeznek. Az urticariában látott csalángöbcsétől klinikai vizsgálattal nem lehet elkülöníteni, azonban urticaria vasculitis esetén az urticák stabilabbak, általában 24-48 óráig is fennállnak, és kevésbé viszketnek. Láz és ízületi fájdalom gyakran kísérik a tüneteket. Az esetek 50%-ában rendszerbetegség (SLE, Wegener-granulomatosis) bevezető tünete lehet.

F2
Urticaria vasculitis
urt
Urticaria vasculitis
urt_vascul_33_800_459_70
Urticaria vasculitis

A fenti írásban előforduló információk és képek  forrása:

 • Bőrgyógyászat és Venerológia (Kárpáti, Remenyik, Kemény)
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-erythema-multiforme-minor
 • https://step1.medbullets.com/dermatology/112066/erythema-multiforme
 • http://www.shvpl.info/imageegkl-erythema-multiforme-minor.htm
 • Arch Dermatol. 2006;142(10):1384. doi:10.1001/archderm.142.10.1384
 • http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/cockade-naevus#!pp[g1]/2/
 • https://www.aad.org/public/diseases/itchy-skin/hives
 • https://www.drugs.com/images/slideshow/1292-3130-image-1505960891.jpg
 • https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1013871
 • http://www.ijdd.in/article.asp?issn=2455-3972;year=2016;volume=2;issue=2;spage=124;epage=127;aulast=Doshi
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-erythema-annulare-centrifugum
 • https://www.aocd.org/page/ErythemaAnnulareCent
 • https://www.dermnetnz.org/topics/target-and-targetoid-lesions/
 • https://www.semanticscholar.org/paper/Bullous-pemphigoid%3A-clinical-practice-guidelines.-Vega-Iranzo-Fern%C3%A1ndez/0fdaa0994b5ca1b0f7ed5f184e63958ecccc9b96
 • http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/urticarial-vasculitis
 • http://ihc2015.info/skin/urticarial-vasculitis-treatment.akp
 • https://www.intechopen.com/books/a-comprehensive-review-of-urticaria-and-angioedema/urticarial-vasculitis

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!