Nap, bőrrák és D-vitamin: az 5 legnagyobb tévhit és tény

Nyár van, itt az ideje a szabadnapos kikapcsolódásnak, a pikniknek, a fürdőzésnek, a családi vakációnak. Egészséges fizikai aktivitást nyújthat az úszás, a kertészkedés, a túrázás és a kültéri játékok a barátokkal és a családdal. Egy kis napsütéssel felszívódhat a D-vitamin, de el ne felejtse óvni a bőrét a túlzott napsugárzástól! A bőrrák megelőzéséhez ez a legfontosabb.

Az ultraibolya (UV) sugárzás a fő oka az Egyesült Államok leggyakoribb daganatos megbetegedésének. Ez 2017-ben várhatóan mintegy 87 000 új melanomás megbetegedést jelent, mely a bőrdaganatok legtöbb halálesetet okozó formája. Ám a kockázat csökkenthető lenne azáltal, ha a szabadban tartózkodás előtt a fényvédelem érdekében bizonyos óvintézkedéseket teszünk.

Az alábbiakban néhány, a napsugárzásról és fényvédelemről szóló, gyakori tévhitet oszlatunk el.

  • TÉVHIT: Fontos sok időt tölteni a napon, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

  • TÉNY: Bőrünk a D-vitamint akkor képzi, amikor az napsugárzásnak van kitéve, de ehhez nem kell sok időt a napon tölteni. Hogy mégis mennyi időt, az számos tényezőtől függ, mint például mennyire világos a bőrünk és milyen napszakban tartózkodunk a napon. A legtöbb ember elegendő D-vitamint termel, ha hetente kétszer 5-30 percet tölt a napon fényvédő nélkül (természetesen nem a legnagyobb kánikulában, és nem 11 és 15 óra között!). A fényvédelemről pár perc után gondoskodni kell.

d-vitamin

  • TÉVHIT: Ha felhős az idő, nem kell fényvédőt használni.

  • TÉNY: A napsugarak a felhős napokon is elérik a bőrünket. Az UV-sugárzás egyes felhőkön átjut, így a Nap károsíthatja a bőrt, a bőr felhős időben is leéghet. Használjon fényvédőt [legalább 15 vagy annál magasabb faktorszámú (=SPF) készítményt], még akkor is, ha a felhők eltakarják a Napot.

felhős idő

  • TÉVHIT: A sminkben van fényvédő, ezért nem kell külön fényvédőt az arcomra kenni.

  • TÉNY: Legalább 15-ös faktorszámú fényvédő krém hasznos akkor is! Úszás vagy izzadás után újra kell alkalmazni a fényvédőt, az ajakbalzsam után ugyancsak kell fényvédő az ajkakra is.

smink

  • TÉVHIT: Csak egy órát leszek kint a napon, így nem kell aggódnom, hogy túl sok UV-sugár éri a bőrömet.

  • TÉNY: A Nap UV-sugarai a nyári hónapokban akár 10-15 perc alatt is károsíthatják a bőrt, ezért mindig előre tervezzen és tegyen óvintézkedéseket, mielőtt a napra megy, még ha rövid időre is!

fényvédelem

  • TÉVHIT: Baseball sapkát és pólót viselek, úgyhogy minden rendben lesz a fényvédelemmel.

  • TÉNY: A baseball sapka nem védi a füleket és a nyakat, ezért válasszon inkább egy széles karimájú kalapot vagy viseljen olyan ruhát, amely lefedi ezeket a területeket. A póló SPF-értéke kisebb, mint 15, így a legbiztonságosabb, ha még más típusú fényvédelemről is gondoskodik.

Hugh2

Hugh Jackman ausztrál színész többször felhívta már a figyelmet a fényvédelemre, noha ő is előszeretettel posztol baseball sapkás fotókat. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat: Hugh Jacman bőrrákja.

Hugh Jackman

A bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat véleményét – hasonló témában -, már korábban közzétettem: Tételes cáfolat félrevezető, hibás nyilatkozatra.

A fenti cikk forrása: American Institute for Cancer Research

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!