Összefüggés van a vörös hajért felelős gén-variáns és a melanoma között!

A Fitzpatrick-féle I. bőrtípusba tartozó, azaz vörös hajú, világos bőrű, szeplős egyének esetében egy bizonyos gén variáns jelenléte fokozza a melanomát okozó gén mutációjának kialakulását.

A hírt elsőként 2016. július 12-én tették közzé a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, Germline MC1R status influences somatic mutation burden in melanoma címmel.

A világ népességének 1-2%-a vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány kb. 6%. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és a napfényre való fokozott érzékenység. A génvariáns hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak. A Nature Communications c. folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a melanoma malignum mutációinak megsokszorozódását. A kutatók több mint 400, melanomás páciens primer daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 %-kal több olyan mutációt találtak, amely a káros UV-sugárzással van összefüggésben.

vörös haj3

Régóta ismert, hogy az I. bőrtípusú emberek esetében magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, mint a sötétebb bőrű társaik esetében, de most először sikerült kimutatni, hogy a legvilágosabb bőrű, vörös hajú egyénekben egy bizonyos gén-variáns jelenléte összefüggésben van a melanoma előfordulásának növekedésével. A kutatók szerint sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, akik nem tartoznak a legérzékenyebb bőrtípusba, ezért a fényvédelem és az anyajegyek rendszeres ellenőrzése mindenki más számára is elengedhetetlenül fontos!

Nem csak a nyári napokban fontos tehát a káros UV-sugaraktól való védelem, hanem az extrém UV-dózist percek alatt kibocsájtó szolárium használata is tilos!

JulianneMoore
Julianne Moore színésznő is az I. bőrtípusba tartozik

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!