DÖK-napom a Balassiban

A mai napom a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban indult, ahol két előadás megtartására kértek fel a Diákönkormányzati Napon.

Az első, interaktív bemutató a napsugárzás káros hatásairól, anyajegyekről, melanomáról, szoláriumról szólt. A hallgatóság soraiban ötödikes-hatodikosok és tizenegyedikesek egyaránt feltűntek. Ahogy rájuk néztem, az érdeklődést, nyitottságot azonnal éreztem és végig kitartott a figyelmük is. Arra kértem őket, hogy bátran kérdezzenek, és roppant udvariasan ezt több alkalommal meg is tették. Érdeklődtek az anyajegyek változásáról, azok eltávolítási módjairól, de akadt kérdés a szolárium károsító hatásaival kapcsolatban is. A program végén többen odajöttek és személyes jellegű kérdéseikkel, panaszaikkal fordultak hozzám.

A következő előadás – az iskola ötletéhez, kéréséhez igazodva – a patológus munkájának bemutatásáról szólt. A hallgatóság összetétele lényegében nem változott, csak még többen csatlakoztak hozzánk. A téma (halál, halottvizsgálat, boncolás, stb.) mindenkit nagyon érdekelt, egyes információk elhangzásakor és annak képi megjelenítésekor a légy zümmögését is hallani lehetett volna. Szándékosan nem mutattam számukra még korai, megrázó képeket, de a különböző szervek betegségeit ábrázoló fotókat nagy érdeklődéssel fogadták. Okos, logikus kérdéseket tettek fel például a szervtranszplantáció menetéről, a boncolási technikákról, vagy az élveszülöttség megállapításáról.

Remekül éreztem magam a Balassi Gimnázium DÖK-napján és nagy öröm volt számomra, hogy ennyire értelmes, udvarias, kedves társasággal tölthettem el azt a néhány órát! Köszönöm szépen az előadásaimon megjelent tanárnők megtisztelő érdeklődését is!

Szép emlék marad a mai nap, köszönöm! :-)

DÖK
Fotók: Karmacsi Kriszta

Köszönöm szépen a Balassi Gimnázium kedves beszámolóját a programról! :-)

Balvél

Forrás: http://www.balassi-bp.hu/index.php/diakonkormanyzat/dok-archivum/1298-dok-napi-eloadasok