Mit kell tudni a pikkelysömörről?

A pikkelysömör (psoriasis, ejtsd: pszoriázis) az egyik leggyakoribb emberi bőrbetegség. Krónikus, fellángolásokkal tarkított, változatos klinikai kép jellemzi. Klasszikus esetben a tünetek a bőrpír, infiltráció és hámlás kombinációjából állnak. A psoriasis pontos patogenezise jelenleg ismeretlen. Nem fertőz.

A pikkelysömör nemcsak a bőrt, hanem az ízületeket is érintheti. Az arthritis psoriatica önálló, jól definiált kórkép, a rheumatoid arthritis után a második leggyakrabban előforduló gyulladásos ízületi megbetegedés.

A kiterjedt bőr- és ízületi tünetekkel járó psoriasis súlyos és krónikus megbetegedés. Bár napjainkban megfelelő kezeléssel hosszú távú tünetmentesség érhető el, a pikkelysömör véglegesen nem gyógyítható.

Előfordulása, gyakorisága

A psoriasis előfordulása a fejlett országokban 1-2 százalékra tehető, de feltehetően etnikai, földrajzi és környezeti tényezők miatt jelentős változatosságot mutat. Magyarországon mintegy 150 ezerre tehető a psoriasisban manifeszt vagy látens módon érintettek száma. A pikkelysömörös férfiak és nők aránya nagyjából azonos. Az arthritis psoriatica a legtöbb vizsgálat szerint a psoriasisos betegek kb. 5-10%-át érinti, nemi különbségek az ízületi betegséget tekintve sincsenek.

A pikkelysömör bármely életkorban jelentkezhet, az első megjelenés időpontja szerint azonban a psoriasis bimodális jelleget mutat. A betegek többségénél (>75%) az első tünetek 40 év alatt (többnyire a 3. évtizedben) jelentkeznek (I. típus), míg a ritkább II. típusban a bőrtünetek idősebb életkorban (jellemzően a 6. évtized során) alakulnak ki. A pikkelysömört sok esetben családi halmozódás jellemzi.

Bőrtünetei

A psoriasis jellegzetes bőrtünete a hámló papula vagy plakk. A pikkelysömörös léziók általában 4 alapvető tulajdonsággal rendelkeznek:

 • a környezetüktől élesen elhatároltak

 • felszínüket leválasztható ezüstös pikkely fedi

 • a pikkelyek alatt a bőr vörös színű

 • a pikkelyek eltávolításakor a bőrfelszínen pontszerű vérzés észlelhető

ps

A tünetek többnyire jellegzetes predilekciós helyeken, a könyökökön és térdeken, hajas fejbőrön és a glutealis régióban jelentkeznek. Bár a pikkelysömörös betegek egy része kifejezett viszketésről, ritkábban fájdalomról panaszkodik, ezek többnyire a bőrszárazság következményei. A bőrtünetek mellett az esetek csaknem felében észlelhetők körömelváltozások is, valamint a betegek jelentős része panaszkodik enyhébb vagy súlyosabb ízületi tünetekről.

Körömtünetek

A psoriasisos esetek csaknem felében körömelváltozások is észlelhetők. Ezek lehetnek egészen minimálisak (pl. pontozottság), máskor a köröm súlyosan károsodhat, a körömlemez teljesen leválik. A kézkörmök gyakrabban érintettek, mint a lábkörmök (50%/35%). Az arthritisszel szövődött esetekben nagyon gyakoriak a körömtünetek (87%).

A köröm morfológiai eltérései:

 • a körömlemez szurkáltsága (Beau-pontok)

 • a körömlemez alatti sárgás színű foltok („olajfolttünet”)

 • a köröm teljes destrukciója (onychodystrophia), sárgás keratintörmelék megjelenése

Kezelés

A psoriasis kezelésére választandó stratégiát alapvetően a bőrtünetek kiterjedtsége, azok lokalizációja és jellege, illetve az egyéb kísérő tünetek (elsősorban az arthropathia) jelenléte és súlyossága határozza meg.

A kezelést helyi, szisztémás és fénykezelésekre, illetve ezek különböző kombinációira lehet lebontani, a kezelés mindig egyénre szabott.

A pikkelysömör kezelésében alkalmazott készítmények, módszerek:

Helyi kezelések:

 • dithranol

 • kortikoszteroidok

 • D3-vitamin-származék

 • retinoidok

Szisztémás és fénykezelések:

 • acitretin

 • metothrexat (MTX)

 • ciclosporin

 • etanercept, az infliximab

Forrás: Bőrgyógyászat és venerológia (Kárpáti, Kemény, Remenyik)

A pikkelysömörrel élők világnapja: október 29.

2015-ben ezen a napon a Bőrklinikán pikkelysömörös tünetet utánzó matricát viseltünk munka közben. :-)

psori

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!