Karl Marx bőrbetegsége

Karl Marx (1818-1883), a marxizmus névadóját a hidradenitis suppurativa nevű bőrbetegség gyötörte, amelynek során a hónaljban és az ágyéktájon lévő izzadtságmirigyek elzáródnak és begyulladnak, így a bőr tele lesz furunkulusokkal és kelésekkel. “A betegség csökkentette a munkaképességét, ami hozzájárult elkeserítő szegénységéhez, mindez pedig nagymértékben csökkentette önbecsülését. Ez magyarázza önutálatát és elidegenedését, amely műveiben is szerepel” – írta Sam Schuster bőrgyógyász professzor a British Journal of Dermatology-ban megjelent tanulmányában. Marx 1867-ben adta ki “A tőke” című művét, ugyanebben az évben a következőket írta Friedrich Engelsnek, akivel együtt fogalmazták a Kommunista Kiáltványt: “A burzsoázia halála napjáig emlékezni fog a kiütéseimre.”

Az első tünetek 1864-ben jelentkeztek, amikor a kommunista ideológus 46 éves volt. Shuster szerint a hidradenitis duzzanatot, bőrmegvastagodást és hegesedést okozott, valamint ízületi és szemfájdalommal járt, melyeken az arzénnel történő kezelés, illetve a sebészi kimetszés sem javított. Shuster alaposan tanulmányozta Marx leveleit, amelyekben gyakran említette betegségét, melyekben egyetlen vigasza az volt, hogy a keléseket “igazi proletár betegségnek” tartotta.

Karl Marx

Hidradenitis suppurativa

Ma már ritkán használt elnevezés a hónaljban (és/vagy genitalisan) kialakuló fájdalmas, beolvadó csomókra, mely az acne betegség egyik formája, az ún. acne inversa.

Ritka megbetegedés, férfiakon gyakoribb. Az acne conglobatánál későbbi életkorban, főként dohányosokon észlelhető.

Etiológia. Hasonlít a genuin acnera, melyhez intertriginosus komponens társul. A terminalis hajfolliculusokból ered. Comedók keletkeznek, amelyek megrepednek, a régió apocrin verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek.

Klinikai kép. Az acne inversa az acne vulgaris által általában szabadon hagyott területein jelentkezik [„fordított (inverz) kép”]. Fő lokalizációja a hónalj, a nyak, a fejbőr, az emlő alatti terület, lágyékhajlat, végbélnyílás környéke, a farvágány és a nemi szervek környéke. A bőrön fluktuáló, abscedáló, furunculusra emlékeztető képződmények láthatók.

Lefolyás. A csomók beolvadnak, gennyet ürítenek, majd a váladékozás mérséklődik, és tágult nyílások maradnak. A diagnózist sokszor csak később állapítják meg, a fistulosus folyamat miatt számos alkalommal műtét történik. Súlyos társadalmi kirekesztettséghez vezethet.

HS2

Forrás:

  • Bőrgyógyászat és venerológia (Kárpáti, Kemény, Remenyik)
  • http://mult-kor.hu/cikk.php?id=18885
  • https://www.dermcoll.edu.au/atoz/hidradenitis-suppurativa/

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!