Bőrgyógyászat és képzőművészet X.

Lambert Lombard (~ 1505-1566) reneszánsz festőművész egyik bibliai témájú festményén Szt. Pál a máltai püspököt, Publius atyát gyógyítja. A valóban betegnek tűnő férfi testén számos vörös “seb” látható, a jobb hónaljában megnagyobbodott nyirokcsomóval. A művészettörténészek az atya betegségét Mycosis fungoides-nek tartják, a kép a máltai Nemzeti Múzeumban látható.


A Mycosis fungoides a cutan T-sejtes lymphomák (CTCL) leggyakoribb formája, az összes primer cutan lymphoma 50%-át, és az összes CTCL 60%-át teszi ki. A klasszikus típus évek, évtizedek alatt progrediáló foltok, plakkok, végül tumorok kialakulásával jár.

A bőrtünetek progressziója során a következő stádiumok észlelhetők:

  • Maculosus-patch stádium (maculosus = patch = folt). Éles határú foltok vagy alig infiltrált, finoman hámló vörös, barnásvörös plakkok, közöttük szigetszerű ép bőrrel. Évekig tarthat, igen erős viszketés kíséri.

  • Plakk (infiltratív) stádium: gócosan infiltrált vagy vaskos, nagy plakkok láthatók, tömött beszűrődéssel, gyakran erős viszketéssel.

  • Tumor stádium: az infiltrált bőrben félgömb alakú, kifekélyesedésre hajlamos ún. „paradicsom tumorok” keletkeznek. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, lympadenopathia lokálisan vagy generalizáltan gyakran már az első tünetek megjelenésekor jelen van.

  • Generalizált stádium: előrehaladott tumorstádium, a lép/nyirokcsomók, a máj, a tüdő, a gyomor-bél rendszer, a központi idegrendszer érintettségével.

Forrás: Bőrgyógyászat és Venerológia (Kárpáti, Kemény, Remenyik)

MF

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!