A melanoma okozta a szoláriumfüggő lány halálát

Glenna Kohl olyan volt, mint a legtöbb massachusettsi tinédzser: igyekezett egészséges életet élni, óvni a testét, minél jobban kinézni, ezért nagyon sokat sportolt. Sajnos, rendszeresen járt szoláriumba is, gyakorlatilag minden nap, de legalább 2-3 naponta. Középiskolába járt még, amikor elkezdett szoláriumozni, de napozni is nagyon szeretett mellette, Cape Codon dolgozott vízi mentőként. A mértéktelen szoláriumozás – ahogy hamarosan kiderült – rendkívül ártalmas volt a szervezetének.

Nem sokkal azután, hogy elvégezte a Rhode Island-i főiskolát, hasában egy golflabdányi daganatot találtak. Kiderült, hogy az akkor 22 éves lányról néhány évvel korábban eltávolítottak egy gyanús “anyajegyet”, ami melanoma volt. A melanoma átterjedt a nyirokrendszerére, ezért több nyirokcsomóját el kellett távolítani. A betegséggel folytatott harcának végén, 3 évvel később, alig 25 évesen Glenna meghalt.

Amikor diagnosztizálták a betegségét, sem ő, sem a szülei nem tudtak semmit a melanómáról, és arról, hogy az mennyire veszélyes. „Glenna nagyon figyelt az egészségére, nem kapcsolódott össze a fejében a szoláriumozás a bőrdaganattal. Glenna nem lehet itt, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, úgyhogy helyette folytatjuk ezt a munkát. A Cape Cod-i közösségnek szeretnénk elmondani, hogy mennyire sokat számít a melanóma korai felismerése és megakadályozása” – idézte a Daily Mail a lány édesanyját, Collen Kohlt, aki a férjével a Glenna Kohl Fund for Hope alapítványt vezeti.

Tavaly elérték, hogy Massachusettsben 16 éves kor alatt tilos legyen szoláriumba járni, és 16 és 17 éves kor között szülői beleegyezésre legyen szükség.

A melanóma kialakulásának esélyeit 75 %-kal megnöveli, ha valaki 30 éves kora előtt kezd el szoláriumozni – ez már a Melanoma Research Foundation véleménye. A melanóma a legveszélyesebb bőrdaganat, csak az USA-ban évente 9000-en halnak meg a betegségben annak ellenére, hogy ez a legkönnyebben megelőzhető daganatos megbetegedés. A legfontosabb hozzá, a különféle bőrelváltozások megfelelő orvosi kivizsgálásán túl, hogy minél kevesebbszer égjen le az ember, ne tegye ki magát túl sokáig túl erős UV-sugárzásnak, védekezzen fényvédő krémmel, különösen gyerekkorban.

Forrás:  http://velvet.hu/elet/2015/04/21/belehalt_a_hobbijaba_a_szolariumfuggo_lany/

Az eredeti cikk a Daily Mail hasábjain: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3046527/Parents-tanning-addict-died-skin-cancer-just-26-campaign-changes-law-sunbeds.html?ito=social-facebook

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!