Egy újságcikk margójára

A Magyar Nemzet mai, 2016. február 20-i számában „Még mindig nem elég népszerű az anyajegyszűrés” címmel megjelent egy újságcikk. Kedves barátnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy ehhez egy évekkel ezelőtt, a Bőrklinikáról szóló cikkhez készített képet használtak fel, melyen én is látható vagyok.

Talán a fotón való szereplésem jogán (mert persze nem feladatom, nem is kért fel erre senki, de nagyon zavar a pontatlanság), a cikkben lévő néhány információval kapcsolatban megjegyzést tennék.

  • Az anyajegyek eltávolítása egyszerű beavatkozás, a műtét nem tart 30 percig sem.

  • A bőrdaganatok gyakorisága világszerte, így hazánkban is emelkedő tendenciát mutat.

  • Az „ötös vizsgálati módszer” számomra ismeretlen fogalom, a „milyen gyors a növekedési üteme” pedig egyenesen értelmezhetetlen; nemhogy 2-3 mm-t nem növekedhet évente, ha már minimális növekedést észlelnek, azonnal szakemberhez kell fordulni! (Kivéve persze a gyermekkori anyajegyek, melyek a felnőtté válásig a tulajdonosával együtt nőnek.)

  • Az ember bőrében „bőrsejt” nincs! Bőrsejtjük a növényeknek van! Az 5. oszlop alsó bekezdésében lévő mondat helyesen: a hám basalis hámsejtjéből basalioma (a magyar köznyelvben: bazalióma) fejlődhet ki.

  • „Kevesen élik túl öt évvel a betegség kialakulását, mert az rosszul reagál a különböző kezelésekre.” – Ez úgy, ahogy van, téves és félrevezető megállapítás!

  • A bőrnek „bazársejtjei” sincsenek, azok helyesen basalis (a köznyelvben: bazális) sejtek.

  • „… a genetika is szerepet játszik, mert mindenkinek más a teherbírása.” – nem szerencsés megfogalmazás.

Nem akartam sem a nyilatkozatot tévő (de a nyomdába készülő cikket nyilvánvalóan nem olvasó) kolléganőt, sem az újságírót megsérteni, de a nyomtatott és internetes médiából is olyan sok a lakosság felé áramló téves információ, hogy úgy éreztem, a cikkben szereplő pontatlanságokat, hibákat korrigálnom kell.

Mindazonáltal a cikk tartalmi részével egyetértek, mert nagyon lényegesnek tartom, hogy a lakosságot az anyajegy-szűrés fontosságáról meggyőzzük, az anyajegyeikre való odafigyelésre biztassuk és azok változása esetén elérjük, hogy mielőbb szakemberhez forduljanak!

MN2