Bill Clinton bőrbetegsége

WILLIAM JEFFERSON (BILL) CLINTON – ROSACEA ERYTHEMATOSA (ejtsd: rozácea eritematóza)

KLINIKAI TÜNETEK – általában lassan, észrevétlenül kezdődik. Kezdetben szakaszos kipirulás észlelhető, amely egyre hosszabb ideig áll fenn. Érinti az arcot, nyakat és a ruhakivágás területét. Meleg, erős ételek, kávé, tea, alkohol és stressz hatására lép fel. Később állandósul, teleangiectasiák, sötétpiros lapos vénás tágulatok alakulnak ki. A tartós arc és orrpír a betegnek súlyos pszichoszociális nehézséget okozhat. Már ebben a stádiumban is gyakori szemek körüli oedema.
KÜLSŐ KEZELÉS – elsődleges az irritáló tényezők (szappan, alkoholos oldatok, kozmetikumok) kiiktatása. Magas faktorú fényvédők, elfedő készítmények, enyhébb esetekben a rendszeres arcmasszázs is hatásos lehet. Metronidazol – antibakteriális és antiparazitás hatása miatt jó hatású.
Azaleinsav – 15%-os gél formájában előzőhöz hasonló hatást fejt ki.
SZISZTÉMÁS KEZELÉS – A tetracyclin számít a standard kezelésnek a rosacea minden formájában. Az antibiotikum adása az összes gyulladásos jelenség regressziójáig ajánlott.
A kiterjedt értágulatok lézerkezeléssel megszüntethetők.

Clinton

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!