Hétköznapi anyajegyeink

naevusANGELINA JOLIE, GOLDIE HAWN, ROD STEWART, CINDY CRAWFORD, ENRIQUE IGLESIAS, MARIAH CAREY, ROBERT DE NIRO NAEVUS PIGMENTOSUS ( = anyajegy)A köznyelv a szerzett naevussejtes naevusokat nevezi anyajegyeknek. Nagyon gyakoriak, jól körülírt, szabályos alakú képlet formájában jelentkeznek, amelyek színe bőrszínűtől egészen sötétbarnáig változhat. A szerzett közönséges festékes anyajegy a fehér bőrű népesség leggyakoribb jóindulatú daganata. A kaukázusi rassz esetén a felnőtt populációban húsz naevus fordul elő átlagosan a bőrön. Afroamerikai és ázsiai rasszon ritkábban fordul elő, elsősorban acralis lokalizációban (tenyér, talp és körömágy) látható. A közönséges festékes anyajegyek leggyakrabban kisgyermekkorban alakulnak ki, általában számuk a pubertáskorra éri el maximumát, de néhány felnőttkorban is megjelenhet. Hatvan év felett sokszor látható az elváltozások visszafejlődése, ritkán teljesen el is tűnhetnek.

Kezelés. A közönséges naevusok eltávolítására leggyakrabban kozmetikai okból kerül sor. Sem az elektrokauterizáció, sem a lézeres roncsolás és a krioterápia nem megengedett eljárás az eltávolításukra! Minden esetben szükséges ép szegéllyel sebészi úton kimetszeni az elváltozást és szövettani vizsgálattal megerősíteni a klinikai diagnózist.

Az anyajegyek eltávolításának orvosi indikációi:

1. Olyan helyen van, ahol sem az egyén, sem a bőrgyógyász szakorvos nem tudja biztonsággal követni, ellenőrizni: nyálkahártyákon, anogenitalis régióban, hajas fejbőrön.
2. Az elváltozás gyors növekedést mutat.

3. Az anyajegy színe megváltozott.
4. Egy korábban szabályos elváltozás széle egyenetlenné vált, vagy egy újonnan kialakuló anyajegy eleve szabálytalan szélűként fejlődik.
5. Felszínén jelentősebb előzetes trauma nélkül spontán “seb” jött létre.
6. Állandóan viszket, gyulladt vagy vérzik.

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!