Bob Marley betegsége

BOB MARLEY (1945-1981) – MELANOMA MALIGNUM, acrolentiginosus típus (ALM).

Bob Marley

1977 júliusában Marley lábujján a köröm alatt melanomát diagnosztizáltak (a szabadidejében futballozó énekes a régóta meglévő elváltozását sportsérülésnek tartotta és jó ideig nem fordult vele szakemberhez). Marley az orvosok tanácsa ellenére, vallási okokra hivatkozva az ilyenkor végzendő lábujj-amputációba nem egyezett bele, mert a rasztafaristák szerint az amputáció bűn: „Ne nyírjanak kopaszságot a fejükön, szakálluk szélét le ne messék, és a testükbe vágásokat ne vágjanak.” (Mózes III. könyve, A léviták egyházi szolgálatáról, 21:5). Ehelyett a körmöt és a körömágyat távolították csak el, és a szövethiányt a combjáról vett bőrrel pótolták. Ezután világ körüli turnén vett részt Európában és az Egyesült Államokban, egyéb kezelésben nem részesült.

3 évvel később, 1980 végén Marley egészsége hirtelen romlani kezdett, a daganat a szervezetében szóródott; a melanoma a tüdejében és az agyában is daganatáttétet képezett. Egy bajor klinikán ismeretlen összetételű kezelést kapott, de ez nem járt sikerrel és 8 hónapos küzdelem után szervezete feladta a harcot. Bob Marley 1981. május 11-én, a Miami Egyetemi Kórházban, 36 évesen, áttétes melanomában halt meg. Utolsó szavait fiához, Ziggy Marley-hez intézte: “Pénzért nem vehetsz életet.”

Az acrolentiginous melanoma a tenyereken, talpakon, köröm alatt fordul elő. Ez az egyetlen olyan melanoma-altípus, melynek kialakulásában a napsugárzás káros hatásainak nem tulajdonítanak szerepet. Ez a leggyakrabban diagnosztizált altípus az ázsiai és az afroamerikai népességben.

Szerző: Dr. Kuroli Enikő

A www.drkurolieniko.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérem, minden esetben forduljon szakorvoshoz!